Radonmätning | Inomhusmiljö och fukt

Radonutredning

Som blivande köpare av fastighet så får ni ett beslutsunderlag om risk för förhöjt radongasvärde i bostaden finns.

 

Vid en utredning så tar man reda på vart det förhöjda radongasvärdet kommer ifrån. Det kan vara från mark, byggnadsmaterial eller vatten. Åtgärdsförslag kan variera, ifall radongasen kommer in till bostaden ifrån marken så kan det räcka med att täta genomföringar, hål/sprickor eller golv/vägg-vinkel. Ifall det inte fungerar så kan man skapa ett undertryck i marken under huset via en radonsug. Ifall radongasen kommer ifrån byggnadsmaterialet så behöver mer utomhusluft komma in till bostaden, ifall det är radongasvärden omkring 300 Bq så kan det räcka med att sätta in friskluftsventiler i ytterväggar och rensa ev. självdragskanaler. Ifall det inte fungerar så behöver man mekaniskt blåsa in friskluft till bostaden, det utförs via mekaniska från och tilluftsfläktar med värmeåtervinning av frånluften.

Om radon

Radongas finns naturligt överallt.

Radongasen följer med jordluft från marken upp till jordytan där den blandas med uteluften, utomhus så ligger radongasvärdet från 20 Bq och uppåt. 

Läs mer

KanBoBra utfört radonutredningar sedan 2010. Det är ett intressant område, man måste mäta sig fram för att veta vart radongasen kommer ifrån och vilken/ vilka åtgärdsförslag som är lämpliga. Men att föreslå rätt radonåtgärder är inte enkelt!

Följande statistik från hela Sverige visar på efter åtgärder när man lyckas komma under radongränsvärdet 200 Bq/m³ i inomhusluften:

 

50% efter installation av mekanisk frånluft och uteluftsventiler.

66 % efter installation av mekanisk från och tilluft med värmeåtervinning

38 % efter rensning av självdragskanaler och ventiler

76 % efter installation av radonsug, när problemet är markradon.

Ovanstående åtgärder har föreslagits många gånger och bedömningen är att statistiken inte är felaktig, den ger en bra bild av hur komplext området  är.


Man behöver bra mätutrustning och erfarenhet. Erfarenheten är den värdefullaste, men någon gång måste man börja. Det område som är stor fördel att ha med sig är kunskap om ventilation.

 

Murhpys lag (om något kan gå fel så gör det det förr eller senare) gäller inom radonåtgärdsområdet.

De senaste fyra åren med montage och installation av  mekaniska fläktsystem med roterande värmeväxlare i bostäder där man har använt blåbetong som byggnadsmaterial så fungerar det mycket bra, men det är väldigt viktigt att vara nogrann med installation och injustering av aggregat annars så kan det bli sämre radongasvärden än innan.


Radongasen är lättflyktig och följer med luftströmningar. Med tiden så behöver man bli kunnig inom ventilation, det är oundvikligt om man vill uppnå bra resultat efter åtgärder och kunna lämna så bra åtgärdsförslag som möjligt.


Att installera ett FTX-system i ett äldre hus är ett jobb som kräver ständig problemlösning och att våga tänka utanför vanliga montagesätt i nybyggnation. Det kan utifrån se ut att vara ett riktigt skitjobb, men ändamålet helgar medlet och glädjen när ett montage är färdigt och man får resultat efter en långtidsmätning att åtgärden har lyckats är mycket tillfredställande.

Att tänka estetiskt har blivit en självklar del, man vill att det som syns inne i bostaden ska kännas som det naturligt alltid varit en del av huset.

värmeväxlare under injustering med momentan mätning av radongas

Foto på roterande värmeväxlare under injustering med momentan mätning av radongas på tilluftsida.

Markradon

Sveriges berggrund är rik på uran. Flera bergarter är kända för sina höga uranhalter som alunskiffer och granit.

Uran är en metall och när uran anrikas så har den speciella egenskapen att stora mängder energi frigörs när den klyvs av fria neutroner. Halveringstiden för uran är 4,5 miljarder år,  under sönderfallstiden bildas radium som har en halveringstid på 1620 år och under den sönderfallstiden bildas radongasen (Rn) med en halveringstid på ca 4 dagar.

 

Om radongas från marken kommer in i ett hus så kan radongasvärdet bli högt, det högsta värdet som jag varit med om i inomhusluften är 1500 Bq.

Blåbetong

Lättbetong (blåbetong) i byggnadsmaterial började användas 1928 när de första bruken för tillverkning av lättbetong startade.

 

Blåbetong (lättbetongblock) hade många fördelar, det var lätt att hantera och gick snabbt att mura upp med, det innehåller även mycket luft vilket var bra för isoleringsförmågan.


Alunskiffer användes som beståndsdel i tillverkningen av blocken, det har en god flytförmåga vid gjutning och blocken fick en fin form.

 

1975 så stängdes de sista bruket för tillverkning. Orsaken var att man kom på att blåbetong inbyggt i bostäder kan avge radongas som  överstiger gränsvärdet 200 Bq/m³ i inomhusluften

Radongas & hälsa

När radongas sönderfaller bildas radondöttrar, Polonium -218 och -214, det är små radioaktiva partiklar som fastnar på större partiklar som damm och rök.

 

I andningsorganet fastnar partiklar och vid slutsönderfallet bildas energi (strålning) vilket skapar ett litet ärr på DNA-strukturen i andningsorganet

 

Vid många ärr så kan det leda till cellförändring (cancer).

Radonbidrag

OBS! Pengar från boverket till radonbidrag  är slut för år 2021


Boverket: Bidrag får lämnas med 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna, dock högst med 25 000 kronor. Det aktuella anslaget för 2021 är 20 miljoner kronor. Bidraget kan sökas av den som äger och själv stadigvarande bor i ett en- eller tvåbostadshus, där radonhalten i inomhusluften överstiger 200 becquerel.

En långtidsmätning ska vara utfört. En utredning med åtgärdsförslag, offert på materialkostnad och arbetskostnad samt ritningunderlag skickas till Länstyrelsen för godkännande om radonbidrag

KanBoBra Inomhusmiljö är godkänt av Länsstyrelsen i Värmland, Närke och Västra Götaland för att utföra utredningar och underlag som är bidragsgrundande för radonbidrag.

strålsäkerhetsmyndigheten_logo

KanBoBra har genomförda kurser och har erlagt godkänd tentamen hos strålsäkerhetsmyndigheten gällande radonmätteknik och radonåtgärder i byggnader.

svensk_radonförening

KanBoBra är Medlem av Svensk radonförening och har godkända utbildningar för radonåtgärder

Inomhusmiljö och fukt

- Fuktproblem på vind, källare eller i husgrund.
- Hälsoproblem i bostaden eller på arbetsplatsen.
- Olägenhet på grund av lukt i bostäder eller arbetsplatser.

Utredning för att avgöra orsak och omfattning samt åtgärdsförslag vid problem med lukt eller misstanke och fuktskador i bostaden.

Lång erfarenhet av utredningar av inomhusmiljö i skolor, arbetsplatser och bostäder.

Utredningsmetodik

1. Beskrivning av hälso/lukt problem och uppdragets omfattning

2. Förstå uppbyggnad av huskroppens ventilation, grundkonstruktion, verksamhet mm.

3. Hitta ev. koppling mellan hälso/lukt problem och uppbyggnad/fukt i huskroppen.

4. Föreslå rimliga åtgärder för att bli av med de problem/fel som framkommit i utredningen.

5.Följa upp med kund om inomhusmijön efter att åtgärder är utförda.

6. Sprida vidare erfarenhet till kunder, kollegor och konkurrenter

Luftanalyser

bland när man gör en utredning så går det inte med säkerhet att komma fram till vad som är orsak till ev. hälsoproblem. Då är en luftanalys det bästa verktyget som man kan använda sig av för att säkerställa vilka partiklar som finns i luften och ifall de förekommer i sådant antal att det kan vara en trolig orsak till ohälsa.

Materialanalys

Vid en utredning när man hittar material i byggnadskonstruktionen som uppvisar tecken på mögel(mikrobiell påväxt) eller skarp kemisk lukt, då kan man göra en materialanalys för att avgöra ifall det innehåller ämnen som kan förknippas med sjukahus-symtom